Ontdek

• |

Beta Berlayar Jauh : Het verhaal van de Molukse gemeenschap in Appingedam

In 1951 worden vele Molukse militairen van het Koninklijk Nederlands Indische Leger met hun gezinnen door de Nederlandse overheid naar Nederland gehaald, vanwege de politieke problemen in Indonesië. De gezinnen worden ondergebracht in barakkenkampen door heel Nederland, zoals de Carel Coenraadpolder. De algemene verwachting is dat de gezinnen snel weer huiswaarts keren. Na een paar jaar wordt echter steeds meer duidelijk dat het tijdelijke een permanent karakter krijgt. De Nederlandse overheid besluit eind jaren ‘50 om in diverse Nederlandse steden en dorpen Molukse wijken te bouwen.

In 1959 komt de allereerste Molukse wijk van Nederland gereed, om precies te zijn in Appingedam. Ook vandaag de dag bestaat deze Molukse wijk nog. Samen met de Damster Molukse gemeenschap organiseert Museum Stad Appingedam een tijdelijke expositie over deze bijzondere episode in de geschiedenis van de stad. We tonen niet alleen de aankomst van de gemeenschap in de wijk en de integratie in de stad (van beide kanten!), maar richten ons ook op de huidige generatie Molukse Damsters.

mei 29 2022 - aug 28 2022